Bydło opasowe

DSC_0092

Bydło Charolaise należy do najstarszych ras mięsnych, użytkowanych jednokierunkowo. Występuje w 70 krajach na całym świecie. Początkowo bydło tej rasy było wykorzystywane dwukierunkowo, jako siła robocza w pracach polowych i leśnych oraz jako dostarczyciel mięsa świetnej jakości. W Polsce hodowla bydła mięsnego w czystości rasy jest rzadkością. Najczęściej klasyczne mięsne rasy bydła wykorzystuje się w krzyżowaniu towarowym, mającym na celu poprawę wydajności rzeźnej mieszańców pochodzących z krzyżówek z rasami mlecznymi. Pierwsze osobniki importowane z Francji, do Polski przybyły w 1961 roku. W Polsce większość mieszańców opasa się i ubija w optymalnym wieku dla wysokiej wydajności rzeźnej. Mieszańce mają lepsze parametry mięsności od ras krajowych mlecznych, ale cechy te ujawniają się tylko podczas prawidłowego żywienia. Do Polski sprowadzane są buhaje rozpłodowe lub konfekcjonowane i mrożone nasienie w celu inseminacji polskich ras krów. Największe znaczenie buhaje odgrywają w stacjach unasieniania. Charolaise wywodzi się z Francji, a nazwa pochodzi od regionu francuskiego, w którym rasa powstała. Należy do ras wybitnie mięsnych, o znakomitych walorach opasowych, dobrej wydajności rzeźnej, wysokiej odporności na choroby i niekorzystne warunki środowiska.

Bydło hereford wywodzi się ze środkowo-zachodniej Anglii, z okolic rolniczego miasteczka hereford w hrabstwie Herefordshire, w niedalekiej odległości od granicy z Walią. Jest to brytyjska rasa bydła mięsnego, o średnim kalibrze, popularna i doceniana na całym świecie. Znana jest z bardzo dobrej jakości wołowiny.

Bydło rasy Simental jest rozpowszechnione na całym świecie, szacuje się, że stanowi około 50% populacji. Szeroki obszar występowania jest związany z doskonałą adaptacją zwierząt do różnych warunków środowiska. Występują nawet w Afryce, na Syberii oraz w Alpach. Simental w Polsce jest użytkowany dwukierunkowo, ponieważ posiada bardzo dobre cechy mleczne oraz mięsne.

Bydło Aberdeen Angus jest Szkocką rasą bydła mięsnego, należącą do grupy krów mięsnych niewielkiego kalibru. Pochodzi z hrabstwa Aberdeen, Angus i Kincardine na północnowschodnich krańcach Wielkiej Brytanii. Obecnie największe stada można spotkać w USA. Angus przybył do Polski w latach 70. ubiegłego wieku. Obecnie stanowi około 1 % polskiej populacji bydła. Posiada kilka charakterystycznych cech, dzięki którym jest łatwo rozpoznawalną rasą. Jest szeroko wykorzystywany w krzyżowaniach, przyczynił się do powstania wielu ras.